• De consumptie van Nederlandse huishoudens lag in de eerste maand van dit jaar 0,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS.
  • Omdat januari kouder was dan normaal, werd er onder andere meer besteed aan energie. Er werd bespaard op voedings- en genotsmiddelen.
  • De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.
  • Lees ook: Consument een tikkie minder somber in februari: koopbereidheid verbetert

Consumenten hebben in januari iets meer goederen en diensten aangeschaft dan een jaar eerder. Daarmee lieten de bestedingen van Nederlanders opnieuw een kleine toename zien.

Ze kochten vooral meer goederen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CBS

De totale consumptie van huishoudens lag in de eerste maand van het jaar 0,3 procent hoger dan in januari 2023. Aan diensten, zoals horeca, openbaar vervoer, communicatie, medische diensten of de kapper, gaven consumenten 0,1 procent meer uit. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.

Relatief koude januari leidt tot hogere uitgaven aan energie

Consumenten schaften 0,6 procent meer duurzame goederen aan, zoals kleding. Ook hebben huishoudens in januari 7,4 procent meer overige goederen, zoals energie, motorbrandstoffen en producten voor persoonlijke verzorging, gebruikt. Dat kwam onder meer doordat januari dit jaar kouder was dan vorig jaar. Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens daarentegen 6,0 procent minder besteed.

CBS

De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Het CBS merkt daarbij op dat de omstandigheden voor de consumptie in februari iets minder ongunstig waren dan in januari. Dat komt vooral doordat de industriële ondernemers positiever waren over hun toekomstige personeelssterkte.

LEES OOK: Nederlandse economie is met omvang van ruim €1.000 miljard de 18e economie ter wereld: groter dan Zwitserland, iets kleiner dan Turkije